Appleton Mills

Lowell, MA

The 130 artist live/work lofts at Appleton Mills establish the 15-acre, mixed-use Hamilton Canal District as one of Massachusetts preeminent creative communities. Located on an "island" bounded by canals that powered former industries, this adaptive reuse restores the extant masonry mill remains, reuses the cast iron columns, and reengages bridges linking across canals. Site walkways trace the historic mill worker paths. At the heart of the complex lies a light-filled, four-story atrium serving as a communal gallery. Units offer a range of open loft layouts, including those that array along the "loading dock" terrace, allowing residents to roll up “garage doors” to open their studios to view. The space also features a community lounge, fitness center, a green roof and collaborative raw workshop space. 

Adaptive Reuse of an Old Masonry Mill

130

Artist Live/Work Lofts

Green Roof + Energy Recovery System

Data
126 Units
Sustainability
Green roof & Energy Recovery System
Awards
  • PRISM Silver Award for Best Historical Renovation
  • Massachusetts Historical Commission Preservation Award
  • BSA Housing Design Award
  • Preservation Massachusetts Paul E. Tsongas Award
  • Award for Excellence in Heritage Preservation
  • NH&RA Timmy Award for Excellence in Historic Rehabilitation
  • Builder's Choice Design Award
  • Novogradac Journal of Tax Credits Developments of Distinction